Haluatko tukea itsesi kehittämiseen, tutkimusalueesi tarkasteluun toisesta näkökulmasta tai laajentaa tutkimusverkostoasi?
Mentorointiohjelma on suunnattu kaikille syöpätutkijoille. Se tuo yhteen vastaavissa uran vaiheissa olevia kliinistä ja perustutkimusta tekeviä tutkijoita. Ohjelmaan osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden kehittää omaa osaamista, saada uusia näkökulmia omaan tutkimusaiheeseen ja laajentaa sekä sosiaalista- että ammatillista yhteistyöverkostoa yhdessä oman mentoriparin kanssa. Tämä mentorointiohjelma on tarkoitus ottaa säännölliseksi osaksi Läntisen Syöpäkeskuksen toimintaa. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa omaa alueellista syöpätutkimustamme.
Seuraava mentorointiohjelma käynnistyy 24. lokakuuta 2024 ja hakuaika siihen on 9.9.-29.9.2024.
Mentorointiohjelma koostuu:
- yhteisestä alkuseminaarista lokakuussa
- mentoriparin kahdenkeskisistä tapaamisista (n. 5-6 ajalla lokakuu 2024-huhtikuu 2025)
- välivaiheen yhteistapaamisesta tammikuussa
- yhteisestä päätöstapaamisesta huhtikuussa 2025.
Tutustu mentorointiohjelmaan
Haku mentorointiohjelmaan
Seuraava haku: 9.9.2024 – 29.09.2024
Mentorointiohjelmaan voivat hakea syöpätutkimukseen keskittyvät tutkijat niin kliinisistä kuin perustutkimusryhmistäkin. Voit hakea mentorointiohjelmaan, vaikka et tällä hetkellä itse tekisikään tutkimusta. Tällöin edellytetään kiinnostusta tutkimuksen tekemiseen sekä halua jakaa omaa osaamista ja oppia muilta.
Mentorointiohjelmaan haetaan sähköisellä lomakkeella (linkki alla). Hakulomakkeessa sinun tulee kertoa itsestäsi sekä luonnehtia ja kuvailla henkilöä, jonka haluaisit mentorointipariksesi. Hakemuksen perusteella työryhmä saa kuvan sinusta, kiinnostuksistasi, sekä siitä, mitä odotat mentorointiohjelmalta ja pyrkii löytämään sinulle sopivan parin joko muiden hakijoiden joukosta tai ulkopuolelta. Hakulomakkeen liitteeksi tallennetaan CV (.pdf).
Tälle mentorointiohjelman kierrokselle tulee osallistumaan maksimissaan 6 paria, joten kaikki hakijat eivät välttämättä pääse mukaan. Jos et pääsisikään, olet tervetullut hakemaan mukaan uudelleen seuraavalla kerralla.
Huomioithan jo ilmoittautuessasi, että vuoden 2024 ohjelmaan osallistuminen edellyttää osallistumista aloitusseminaariin 24. lokakuuta, välivaiheen tapaamiseen 21. tammikuuta ja päätöstapaamiseen 29. huhtikuuta, sekä aktiivista vuorovaikutusta mentorointiparisi kanssa (yleensä 5-6 tapaamista ohjelman aikana).
Hakulomakkeen kysymykset ovat englanniksi. Lomakkeen vastaukset ja CV:n voi kirjoittaa joko suomeksi tai englanniksi. Lomakkeessa kysytään erikseen valmiutta osallistua mentorointiohjelmaan englanniksi ja/tai suomeksi.
Näin mentorointi etenee
Mentoroinnin vaiheet
Haku vuoden 2024 syöpätutkijoiden mentorointiohjelmaan on auki 9.9.2024 – 29.9.2024 (hakulomake). Parit yhdistetään lokakuussa 2024 ja ohjelmaan osallistuvat saavat tiedon paristaan ennen lokuun puoliväliä.
Ohjelma käynnistyy 24. lokakuuta 2024 mentoripareille järjestettävällä aloitusseminaarilla. Aloitusseminaarissa tutustutaan pariin, sovitaan kaikille yhteiset pelisäännöt ja saadaan eväitä onnistuneeseen mentorointiprosessiin. Parit saavat työskentelynsä tueksi mentorointioppaan, josta löytyy aktivoivia vinkkejä ja muuta tietoa mentoroinnista. Syöpätutkijoiden mentorointiohjelman rakenne poikkeaa perinteisestä mentori – aktori -tyyppisestä mentoroinnista. Tässä ohjelmassa muodostetaan kokemukseltaan tasavertaisia pareja, joista toinen tulee akateemisen perus- tai translationaalisen tutkimuksen ja toinen kliinisen tutkimuksen puolelta.
Mentoripari etsii yhdessä aiheet ja teemat, joita molemmat haluavat prosessin aikana käsitellä ja luo yhdessä suunnitelman työskentelylleen. Heti aluksi on erityisen tärkeää keskustella mentoroinnin ja molempien osapuolten tavoitteista. Pari toimii itsenäisesti, mutta prosessissa on koko matkan tukena Läntisen Syöpäkeskuksen tukitiimi mentorointiasiantuntijoilta saamansa opin avulla.
Puolen vuoden aikana mentoriparit sopivat omatoimisesti säännöllisiä kahdenkeskisiä tapaamisia, joissa he keskustelevat yhdessä sopimistaan teemoista.
Mentorointiohjelman lopuksi kootaan yhteen koko ohjelman anti. Mentorointiohjelman kesto on noin puoli vuotta. Mentoripari voi toki halutessaan jatkaa keskinäisiä tapaamisia ohjelman ulkopuolella.
Mentorointiohjelmaan kuuluu vähintään kolme kaikille yhteistä tapaamista, joihin osallistuvat kaikki ohjelmaan osallistuvat parit ja koordinaattorit:
Aloitusseminaari (mentorointiohjelman ohjeistus ja pariin tutustuminen)
Väliseminaari (Kuulumisten vaihto ja vertaistuki muilta pareilta)
Päätösseminaari (koko prosessin reflektointi ja ideoiden yhteen kokoaminen)
Näiden tapaamisten lisäksi voidaan järjestää teemaseminaareja osallistujien toiveiden mukaisesti.
Mentorointiparien tapaamiset
Yhteisten seminaarien välillä mentorointiparit tapaavat toisiaan säännöllisesti.
Jotta mentoroinnista saa riittävän hyödyn, suosittelemme, että parit tapaavat vähintään viisi kertaa. Keskimäärin mentorointiparit tapaavat ohjelman aikana 5-6 kertaa. Parit sopivat tapaamisaikataulustaan itsenäisesti. Ajankohdat kannattaa sopia hyvissä ajoin, vaikka jo ensimmäisellä tapaamisella.
Sovituista tapaamisista kannattaa pitää kiinni, sillä jatkuvat perumiset voivat heikentää osapuolten motivaatiota ylläpitää mentorointisuhdetta. Mentorointi perustuu kahdenväliseen vuorovaikutussuhteeseen, jonka kivijalkoja ovat molemminpuolinen avoimuus, luottamus ja sitoutuminen.
Mentoriparit saavat muovata tapaamis- ja työskentelytapansa, sekä valita tapaamispaikkansa itselleen parhaiten sopivaksi. Hyväksi käytännöksi on koettu esimerkiksi keskustelun kietominen tiettyjen teemojen ympärille kullakin tapaamisella.
Tapaamisiin kannattaa myös varata riittävästi aikaa, noin puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Tavallisimpia tapaamispaikkoja ovat olleet mentorin työpaikka, kahvila ja yliopiston yleiset tilat, mutta tapaamisten puitteita rajoittaa vain mielikuvitus.
Mentorointiparit voivat esimerkiksi vierailla toistensa yksiköissä tai vaikka yhdistää tapaamiset yhteisen teemaan liittymättömän kiinnostuksen ympärille kuten kalastus, pyöräily tai kävelyretki.
Mitä mentorointiin osallistuvilta odotetaan
Mentorointi on vapaaehtoistoimintaa, jossa työelämässä toimivat asiantuntijat jakavat kokemuksiaan ja tukevat toisiaan työelämää ja ammatillista kehittymistä koskevassa pohdinnassa.
Vertaismentorointi perustuu tasavertaiseen vuorovaikutussuhteeseen, jossa mentoripari jakaa tietoa ja kokemuksiaan työstä. Tavoitteena on tukea työssä oppimista ja vahvistaa työhyvinvointia. Syöpätutkijoiden mentorointiohjelmassa keskeistä on myös, että pareista toinen tulee kliinisestä ja toinen perustutkimusryhmästä, jolloin tavoitteena on saada hiljainen tieto kuuluville ja käyttöön, kehittää tutkimustyön käytäntöjä ja tehdä erilaiset työkulttuurit tutuiksi. Mentorointisuhde rakentuu molemminpuoliselle avoimuudelle, luottamukselle ja sitoutumiselle.
Mentoriparit:
- kannustavat ja tukevat toisiaan työelämään, tulevaisuuteen tai osaamisen kehittämiseen liittyen.
- kehittävät omia vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.
- jakavat osaamistaan ja kokemuksiaan työelämästä.
- tukevat paria verkostojen luomisessa.
- esittävät kysymyksiä ja antavat parilleen tilaa myös omalle pohdinnalle ja asioiden käsittelylle.
- antavat rakentavaa palautetta ja esittävät oman näkökulmaan.
- ovat kiinnostuneita oppimaan uutta.
Parhaimmillaan mentorointi antaa sinulle:
- keskustelukumppanin työhön ja työelämään liittyvissä asioissa.
- selkeämmän kuvan omasta työstäsi ja osaamisestasi.
- lisää työmotivaatiota.
- hyvää mieltä toisen tukemisesta.
- uutta tietoa ja tuoreita näkökulmia omaan työhön.
- uusia verkostoja.
- uusia vuorovaikutus-, ohjaus- ja esimiestaitoja.
- hyvän yhteyden alueelliseen syöpätutkimusverkostoon.
Paljonko mentorointi vie aikaa?
Kukin mentoripari suunnittelee oman tapaamisohjelmansa itsenäisesti.
Kokemuksemme mukaan
- mentorointiparit tapaavat 5-6 kertaa mentorointiohjelman aikana.
- tapaamisten kesto yleensä n. 1,5 h.
- osan tapaamisista voi korvata esim. puhelimitse tai Skypen kautta käydyillä keskusteluilla.
Mentorointiohjelmaan sisältyy kolme kaikille osallistujille yhteistä seminaaria, joiden kesto on 1-2 tuntia.
Mentoroinnin pelisäännöt
Pelisäännöt ovat yksi tärkeimmistä asioista, joista mentorointiparin tulisi sopia heti mentoroinnin alkuvaiheessa.
Pelisääntöjen avulla osapuolet tietävät, mitä toinen odottaa ja edellyttää pariltaan ja miten eri tilanteissa toimitaan.
Molemmat myös tietävät omat vastuunsa, velvollisuutensa ja tehtävänsä prosessissa.
Sovi ainakin näistä:
- Tapaamiset: Kuinka usein tavataan? Miten pitkään kerrallaan? Missä tavataan?
- Teemat: Sovitaanko tapaamisten teemat yhdessä etukäteen vai valitsetteko teemat vuorotelle ja ilmoitatte ennen kutakin tapaamista?
- Yhteydenpito: Miten olette yhteydessä toisiinne tapaamisten välillä?
- Roolit: Osapuolten roolit ja vastuu mentorointisuhteessa.
Lisää mentoroinnista muualla
Yhteystiedot
Mentorointityöryhmä: ficanwest@varha.fi
Koordinaattori: Mervi Toriseva, mertor@utu.fi